Kako aktivirati WordPress keširanje objekata

Kada je u pitanju keširanje, postoje dve primarne vrste: keširanje stranice i objekata (Object Caching). Na DIHOST-u je keširanje stranica već omogućeno na svim paketima, dok se keširanje objekata mora postaviti ručno. U ovom ćemo članku detaljno pogledati keširanje objekata i objasniti kako konfigurirati svoju WordPress stranicu.

Ali pre nego što počnemo, hajde da brzo pogledamo šta je keširanje stranica i objekata.

Šta je keširanje stranica?

Jednostavno rečeno, keširanje stranica odnosi se na proces kreiranja statičkih verzija vašeg sadržaja ili (dinamičke) web stranice i njihovo posluživanje posetiocima. WordPress je uglavnom dinamičan. Sadržaj svake stranice gradi se u vreme kada posetilac poseti stranicu, i to je dosta posla.

Zamislite da stotine posetilaca pokušavaju da otvore vašu web stranicu: Bez keširanja, server će morati da obradi svaki zahtev (istovremeno ili jedan po jedan) koristeći puno resursa poput CPU snage ili memorije, generišući veoma veliko opterećenje na serveru.

Ovde keširanje može pomoći da se olakša učitavanje na serveru. Omogućavanjem keširanja stranica na serveru, generisaće se statička kopija rezultata / stranice koja je prethodno generirana na serveru i poslužiće ga svim sledećim posetiocima koji zahtevaju istu stranicu. Vraćanje statičke kopije svim novim posetiocima gotovo da i ne zahteva nikakve resurse servera, omogućavajući serveru da istovremeno opslužuje više posetilaca ili brže obrađuje ostale stranice koje nisu spremljene u keširanje.

Šta je keširanje objekata (Object caching)?

Osim keširanja stranica, gde se statička kopija dinamički stvorene stranice vraća novim posetiocima kako bi se smanjilo opterećenje servera, keširanje objekata je proces koji čuva rezultate baze podataka kako bi ih brzo vratio nazad kada je to potrebno.

Baza podataka sadrži svu vašu WordPress konfiguraciju, stranice, postove i druge podatke (osim slika i sličnog statičkog sadržaja). Pri svakom učitavanju stranice, ovi podaci se prikupljaju upitom iz tabele u bazi podataka. Upiti se mogu slagati i izazvati sporost na serveru ako se istovremeno pokreću njih dosta.

Keširanjem objekata se prikupljaju takvi upiti i rezultati se spremaju u takozvanom kešu objekata. Ovo ubrzava rad tako da server ne mora da stvara novi rezultat iznova, svaki put kada se stranica učita.

Kako omogućiti trajno keširanje objekata u WordPress?

Preporučuje se korišćenje trajnog keširanja objekata (Persistent Object Cache) u WordPress-u ako imate dosta sadržaja ili ako pokušavate da ubrzate vašu web stranicu. Nećemo samo omogućiti WordPress funkcionalnost predmemoriranja ugrađenih objekata, već koristićemo i spoljno rešenje za keširanje koje pomaže da keširani sadržaj bude dostupan tokom svih zahteva svih posetioca.

Neki popularni alati za keširanje su Redis i Memcached. U ovom ćemo članku objasniti kako koristiti Memcached jer je dostupan na svim DIHOST cloud paketima.

Memcached je sistem memoriranja objekata visokih performansi. Pohranjuje objekte podataka u dinamičku memoriju. Budući da je posebno dizajniran za keširanje objekata za web stranice, to ga čini najbržim rešenjem za keširanje objekata.

Na tržištu je dostupno mnogo dodataka za keširanje, a većina njih podržava Memcached poput W3 Total Cache. Ako već nije instaliran, instalirajte unutar WordPress-a. Nakon toga, otvorite postavke W3-a (General Settings) i odaberite Memcached pod “Page Cache” sekciji.

Spremite izmene i gotovi ste.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *