FTP pristup

Ovaj članak opisuje pristup FTP nalozima putem cloud panela.

U slučaju da trebate kreirati FTP nalog u cPanel/WHM kontrolnoj ploči, molimo da proverite članak u odgovarajućoj kategoriji.

Povezivanje na FTP server

Da biste pristupili datotekama web stranice preko FTP-a, potreban vam je FTP klijent. Preporučujemo Filezilla ili WinSCP klijente.

Za povezivanje jednostavno koristite FTP server i port prikazani na preglednoj stranici aplikacije (kliknite na Aplikacije u glavnom meniju i izaberite željenu domenu na sledećoj stranici).

Glavni FTP nalog

Nakon dodavanja domena u cloud panel, sistem će automatski kreirati glavni FTP nalog za tu određenu aplikaciju. Nema potrebe da se ručno kreiraju (glavni) FTP nalozi osim ako ne trebate iz nekog razloga kreirati više naloga.

Korisničko ime i lozinka za glavni FTP nalog se mogu pronaći na preglednoj stranici vaše aplikacije (kliknite na Aplikacije u glavnom meniju i izaberite željenu domenu na sledećoj stranici).

Kreiraj dodatne FTP račune

U slučaju da trebate kreirati više FTP naloga, kliknite na Aplikacije u glavnom meniju, odaberite željeni domen, kliknite na Pristup podacima pa zatim na FTP Menadžer. Kliknite na Kreiraj nalog gore desno.

PoljaOpis
Korisničko imeUnesite korisničko ime za novog FTP korisnika. Sistem će automatski dodati prefiks.
LozinkaUnesite jaku lozinku za novog FTP korisnika.
Potvrdite lozinkePotvrdite lozinku unesena iznad.
PutanjaOvo je put do direktorijuma koji će biti osnova FTP naloga (npr. ako želite dozvoliti pristup samo fascikli /backups, unesite /backups u polje za putanju.

Kreiranje FTP naloga traje maksimalno jedan minut. Nakon toga se možete povezati na primjer putem Filezilla-e.

Šta je to FTP nalog?

FTP (protokola za transfer fajla) nalog je vrsta korisničkog računa koji omogućava prenos fajlova između računara i servera. Ovo je vrlo stara metoda, ali se još uvek koristi na skoro svim uslugama web servisa, jer je to najpouzdaniji i brz način kada se radi o prenosu velikih fajlova sa ili na servere.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *